Sosyal Kaygı
Sosyal Kaygı
Sosyal fobi, başkalarının gözünün üzerinde olabileceği sosyal ortamlarda olma ya da tanıdık olmayan insanlarla karşılaşıldığında yaşanan ve mantıklı olmayan, ısrarlı korkudur. Sosyal kaygı bozukluğu olan bireyler, genellikle değerlendirilecekleri ortamlardan kaçınmaya çalışır, kaygı belirtileri göstererek utangaçlık sergilerler. Topluluk karşısında konuşmama, toplantı ya da sınıfta konuşmama, yeni insanlarla tanışmakta zorluklar gözlemlenmektedir. Sosyal kaygı bozukluğu genellikle ergenlik döneminde başlamakta ve kadınlarda erkeklerden daha çok gözlenmesine rağmen tedavi için erkekler daha çok ön plandadır.
Sosyal fobi aslında insanı oldukça zorlayan bir hastalıktır. Çünkü sosyal fobisi olan kimseler bu sorunlarını benimseyip kişilikleri olarak kabul ederler. Bu noktada kişi bu korkuları yaşamamak için sosyal ortamlara girmekten kaçınır.
Sosyal fobi hastalığının en sık belirtileri şunlardır:
- Çarpıntı
- Titreme
- Terleme
- Kaslarda Gerginlik
- Midede Rahatsızlık Hissi(Yanma Benzeri Bir Şey)
- Göğüste Sıkıntı Hissi(Kalp Sıkışması Gibi Bir His)
- Sıcak ya da soğuk basması (Buradaki sıcak basması terlemeden farklı yüzde hafif nemlenme gibi)
- Baş Ağrısı.
Sosyal fobi olarak kişinin tanı alması için uzun süre (en az 6 ay) bu belirtileri göstermesi gerekir. Eğer kişilerde böyle bir durum söz konusu ise uzman bir kişiye başvurması önerilmektedir.